Saturday, May 9, 2020

GAJAH DENGAN TALI

Ketika seorang lelaki berjalan melewati sekumpulan gajah, ia tiba-tiba berhenti. Ia bingung dengan fakta bahawa makhluk-makhluk besar itu sedang diikat hanya dengan sebuah tali kecil yang terikat pada kaki depan mereka. Tidak ada rantai, tidak ada kandang. Jelas sekali bahawa gajah boleh melepaskan diri dari ikatan mereka bila-bila masa sahaja. Tetapi entah kenapa, mereka tidak melakukannya.


Dia melihat seorang pelatih berdekatannya dan bertanya kepada pelatih tersebut. “Mengapa haiwan-haiwan itu hanya berdiri di sana dan tidak berusaha untuk melarikan diri?”

“Ya, ketika mereka masih sangat muda dan jauh lebih kecil, kami menggunakan ukuran tali yang sama untuk mengikat mereka. Dan, pada usia tersebut, tali itu sudah cukup untuk menahan mereka. Saat mereka tumbuh dewasa, mereka berada dalam keadaan untuk percaya bahawa mereka tidak dapat melepaskan diri. Mereka percaya bahawa tali tersebut masih boleh menahan mereka, sehingga mereka tidak pernah mencuba untuk membebaskan diri.” Begitu penjelasan daripada pelatih gajah tersebut.

Lelaki itu kagum. Haiwan-haiwan ini boleh je setiap saat membebaskan diri dari ikatan tali mereka. Tetapi kerana mereka percaya bahawa mereka tidak boleh, mereka terjebak tepat dimana mereka berada.

Seperti gajah, berapa banyak dari kita yang menjalani hidup tergantung pada suatu keyakinan bahawa kita tidak boleh melakukan sesuatu, hanya kerana kita gagal sekali sebelumnya?

Kegagalan adalah sebahagian dari pembelajaran. Kita tidak boleh menyerah untuk berjuang di dalam hidup kita.

Monday, December 10, 2018

7 Kesilapan Dilakukan 'Newbie' Yang Nak Trade Forex

Perkataan 'NEWBIE' biasanya digunakan untuk orang baru yang ingin berkecimpung dalam apa sahaja bidang. Forex trading juga tidak terlepas daripada golongan newbie ini. Kebanyakan newbie sangat bersemangat ketika ingin melakukan sesuatu kerana telah mendapat satu semangat baru untuk mencuba benda yang baru. Namun, mereka pasti akan melakukan kesilapan kerana tidak mempunyai ilmu yang cukup dan pengalaman yang banyak untuk menempuh liku-liku perjalanan.

Oleh itu, izinkan saya share sikit beberapa kesilapan newbie yang boleh dielakkan berdasarkan pengalaman saya dan student saya yang saya kumpulkan selama 5 tahun dalam industri forex trading ini.

1. Melaburkan duit komitmen

Wajib kita fahami perkataan trading bermakna perdagangan. Jadi pasti ada naik turunnya. Hari ni kita masyuk, esok mungkin terduduk. Sama jela macam orang berniaga. Hari ini ramai orang datang beli, esok belum tentu lagi.

Oleh itu, janganlah sekali-kali kita mengorbankan duit komitmen kita seperti duit nak kahwin, duit nak bayar deposit beli rumah, duit nak beli kereta dan seumpama dengannya sebagai duit untuk membuka akaun trading. Ditakuti duit itu ditelan oleh market dalam masa beberapa saat sahaja kerana lautan forex dipenuhi dengan ikan Pirana.

Tetapi sekiranya anda masuk ke dalam lautan yang dipenuhi dengan ikan Pirana berbekalkan ilmu yang mantap di dada dan kelengkapan keselamatan yang padu, barulah anda boleh selamat dengan risiko yang sangat kecil.

2. Tak nak melabur dalam ILMU

Kadang-kadang ilmu tu taklah mahal mana nak dibandingkan dengan duit yang telah melebur. Kita sanggup leburkan RM20,000 semata-mata untuk buka akaun trading tapi menggelupurrrr bila nak labur untuk ilmu yang bernilai antara RM499 ke RM2000. Kita boleh kata ilmu tu mahal? What???


Kita nampak market forex tu macam senang sebab dia cuma ada dua button je. Kalau bukan sell kita buy. Kalau bukan buy kita sell. Senang kan? Namun hakikatnya bukanlah semudah itu. Banyak perkara yang kita perlu fahami dan kukuhkan sebelum kita menekan button buy atau sell tu.

Market forex ni ialah salah satu instrumen dalam money market. Jadi ia merupakan sektor professional yang perlu kita fahami selok belok perjalanannya sebelum kita memulakan trading. Kalau kita main rempuh je, itu namanya judi.

Namun ada je ilmu-ilmu FREE yang ditawarkan di luar sana. Kebiasaannya ilmu free ni tak diajarkan A-Z tentang market forex ni. Tetapi ada juga yang mengajar A-Z melalui buku, ebook atau blog. Cuma kena baca dan fahamkan sendirilah sebab tak ada siapa yang nak bimbing atau ajar. Ibarat ada kereta Ferrari yang seksi dan power tapi tak tau cara nak guna. Yang ada cuma manual book je. Jadi, pandai-pandailah belajar sendiri guna manual book tu ye.

3. Nak untung besar dan cepat dengan modal kecil

Tak dinafikan memang dalam forex kita boleh buat duit giler giler dalam masa beberapa minit  atau beberapa jam atau beberapa hari. Tapi formula pelaburan ni simple je. High Risk High Return. Anda berani buat tanggunglah akibatnya nanti.


Setiap perkara pasti memerlukan masa untuk mahir dan menjadi. Begitulah juga dengan forex trading.  Kalau nak bertahan lama ikutlah pengurusan duit yang betul dan pengurusan risiko yang betul. InsyaAllah tak mungkin depo selalu kalau uruskan duit dengan baik betul-betul.

4. Berhenti kerja untuk jadi full time trader

Adehhh, yang ni lagi parah. Dahla trading pun tak tau macam mana hasilnya lagi. Boleh pula berhenti kerja sebelum betul betul mahir trade. Tak ada masalah pun untuk bekerja sambil jadi trader sebab trading ni sebenarnya tak memerlukan masa yang banyak pun. Tapi trading ni sentiasa memerlukan emosi yang tip top pom pom supaya emosi tidak menjadi penyebab gangguan ketika membuat analisis.

Bila boleh berhenti kerja? Bila dah boleh konsisten profit. Hasil daripada profit tu dah sama dengan gaji asal atau lebih tinggi daripada gaji asal. Masa tu baru boleh berhenti kerja untuk jadi full time trader.

5. Terdesak untuk buat duit

Perlu diingatkan bahawa forex trading sebenarnya bukan tempat untuk orang yang terdesak. Pada pendapat saya ianya sangat sangat tak sesuai. Forex ialah tempat untuk buat duit kalau kita memang ada duit lebih untuk kita asingkan dan dimasukkan ke dalam akaun forex. Sekiranya terdesak, nescaya macam macam perkara mengarut yang kita akan buat untuk dapatkan duit dalam forex dengan cepat. Dikhuatiri kerana terdesaknya kita, modal kita boleh melebur begitu sahaja sebab emosi yang tak dapat dikawal.



6. Tak nak buat latihan tapi nak buat entry

Tolonglah realistik sikit. Forex bukannya game. Forex ni tempat pertukaran dan perdagangan matawang asing. Jadi, latihan yang bertubi tubi wajib dibuat supaya skill tu akan menjadi setajam pedang samurai. Kita hanya boleh ambil ilmu daripada guru kita tetapi skillnya kita sendiri yang kena asah. Biarlah sampai kita tengok chart sebelah mata je kita dah tau boleh masuk market atau tak.

7. Tak lock fon betul betul

Ingat ye bahawa duit dalam akaun trading tu ialah modal trading kita yang boleh menjana pendapatan. Jadi, jagalah betul betul akaun trading tu sebab kalau anak kita atau anak buah kita main fon dan buka bahagian platform trading, alamatnya akaun tu boleh licin sehingga tergigit lidah kita nanti. Oleh itu, pastikan fon sentiasa berada dalam keadaan lock screen dan password tu tak boleh diketahui oleh anak kita atau anak buah kita.

Saya doakan semoga anda semua menjadi trader yang berjaya satu hari nanti supaya dapat mengubah status kehidupan kepada yang lebih baik.

Fareez Mohd Sith
Private Coaching Forex For Newbie


Wednesday, November 14, 2018

Ibu Cacat Yang Hebat!


Kita selalu bagi alasan nak buat itu susah la, nak buat ini susah la. Cuba tengok video ni dan bandingkan dengan kita yang cukup sifat ni. Jom kita berubah menjadi lebih baik daripada semalam sekarang! 💪

Wednesday, October 31, 2018

Formula Berkesan Untuk Menjadi BAHAGIA dan BERJAYA


Pasti ramai kat luar sana yang tertanya-tanya, macam mana agaknya rasa jadi orang yang BAHAGIA dan BERJAYA? Apakah caranya? Jadi, hari ini saya nak kongsikan kepada anda FORMULA BERKESAN yang telah digunakan sendiri oleh orang yang BAHAGIA dan BERJAYA. ☺

FORMULA 1: Syukur dan Redha (Sabar)

Dan (ingatlah ketika Tuhanmu memaklumkan, "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, nescaya Aku akan menambah (nikmat) kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), pasti azab-Ku sangat berat. (Ibrahim 14:7)

Maka adapun manusia, apabila Tuhan mengujinya lalu memuliakannya dan memberinya kesenangan, maka dia berkata, "Tuhan telah memuliakanku." Namun apabila Tuhan mengujinya dan membataskan rezekinya, maka dia berkata, "Tuhan telah menghinaku." (Al-Fajr 89:15-16)



      Orang beriman itu, sikapnya seperti ikan. Walaupun berenang di lautan, isinya tetap tidak berubah menjadi masin. Dan seandainya berenang di sungai, isinya juga tidak terpengaruh dengan ketawaran air di dalamnya. Begitulah hati orang yang beriman, tidak terkesan dengan bertambah atau berkurangnya harta. Mereka faham bahawa sesungguhnya kekayaan dan kemiskinan merupakan ujian Allah bagi hamba-hamba-Nya.

FORMULA 2: Zakat dan Sedekah

... sesungguhnya Allah memberi balasan kepada orang yang bersedekah. (Yusuf 12:88)

Tiadalah kurang harta sebab bersedekah. (Riwayat Muslim)

      Salah satu kisah yang terkenal berkenaan sedekah ada dinukilkan seperti berikut:

      Daripada Abu Hurairah r.a., diberitakan bahawa Nabi saw pernah bercerita: "Pada kala seorang lelaki berada di sebuah padang, (tiba-tiba) dia mendengar suatu suara di awan: 'Isqa haiqala fulaan: Curahkanlah hujan ke atas kebun si anu.' Maka awan itu (nampak) bergerak lalu mencurahkan airnya di bumi yang berbatu hitam (kering dan keras).

      "Apabila air itu menggenangi tempat itu lalu terus mengalir menerusi alur-alurnya, maka orang tadi pun mengikuti air itu; tiba-tiba dia mendapati seorang lelaki sedang berada dalam sebuah kebunnya, sedang mengalirkan air itu dengan cangkulnya.

      "Dia lalu bertanya: 'Wahai hamba Allah, siapakah nama engkau? Maka pekebun itu menjawab: 'Si anu...' Iaitu (sebagaimana) namanya yang didengarnya di awan tadi. Maka pekebun itu lantas bertanya: 'Mengapakah engkau menanyakan nama saya?'

      " 'Saya mendengar satu suara (menyebutkan nama engkau) di awan yang menurunkan air ini, suatu suara berkata, 'Curahkanlah hujan ke atas kebun si anu (disebutkan nama engkau).'

      "Maka pekebun itu menjawab: 'Adapun jawapan bagi pertanyaan engkau ini ialah: 'Sesungguhnya saya memikir (merancang dan berniat) mengenai hasil-hasil yang akan diperoleh, maka saya (berniat) untuk menyedekahkan sepertiganya, manakala sepertiganya saya akan makan bersama-sama orang dalam tanggungan saya dan sepertiganya lagi saya akan gunakan untuk belanja pertanian (ini sendiri).' Demikianlah jawapan pekebun." (Riwayat Muslim)

      Justeru, apabila kita sedang memulakan projek atau pekerjaan mulalah merancang atau berniat untuk membuat kebajikan. Insya-Allah, usaha kita akan diberkati-Nya.

      Sedang zakat pula adalah untuk memelihara harta yang dikumpulkan itu daripada kemusnahan.

      Bentenglah harta-harta kamu dengan mengeluarkan zakat, mengubati pesakit-pesakit kamu dengan bersedekah dan sedia berdoa menghadapi bala. (Riwayat Tabarani)

FORMULA 3: Ketakwaan dan Menyambung Silaturahim

      Sesiapa bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya dan Dia memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan sesiapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. (Ath-Thalaq 65: 2-3)

      "Siapa yang ingin rezekinya diperluas dan umurnya panjang maka hendaknya ia bersilaturrahmi."
(HR. Bukhari)

FORMULA 4: Tidak Berbuat Dosa (Banyak Beristighfar)

      Mohon ampunan kepada Tuhanmu. Sungguh, Dia Maha Pengampun. Nescaya Dia akan menurunkan hujan yang lebat dari langit kepadamu, dan Dia memperbanyak harta dan anak-anakmu, dan mengadakan kebun-kebun untukmu dan mengadakan sungai-sungai untukmu. (Nuh 71:10-12) 

      Akhirnya, jika masih ada yang bertanya, bagaimana jika saya sudah melakukan semua itu dan saya masih belum berhasil mendapat apa yang saya impikan? Penerangannya begini: Bukankah berniat baik sahaja sudah Allah ganjari pahala? Apatah lagi apabila kita sudah melaksanakan apa yang diniatkan (yang baik-baik). Bertambahlah lagi daftar pahalanya. Justeru, akhirnya kita juga yang semakin untung. Semakin banyak kebaikan yang dilakukan, semakin menimbun pahalanya. Biarpun sudah lama impiannya belum dicapai dan walaupun rezekinya masih belum bertambah. Kebajikannya sudah pun membukit. Insya-Allah.

      Benarlah pesan Allah. Syukur dan redha itu kunci bahagia kerana Allah lebih mengetahui kebaikan yang kadang-kadang ditafsirkan sebagai keburukan oleh kita.

      Dalam sebuah hadis Qudsi, Allah berfirman:

      Sesungguhnya di kalangan hamba-hamba-Ku ada yang keadaannya itu baik dalam keadaan kaya, kalau Aku menjadikannya miskin akan rosaklah keadaannya, dan ada pula antara hamba-Ku yang keadaannya itu baik jika dalam keadaan miskin, kalau Aku menjadikannya kaya akan rosaklah keadaannya, dan ada daripada hamba-hamba-Ku yang keadaannya baik jika dalam keadaan sihat, kalau aku menjadikannya sakit akan rosaklah keadaannya, dan ada di kalangan hamba-hamba-Ku yang keadaannya baik jika dalam keadaan sakit, kalau Aku menyembuhkannya akan rosaklah keadaannya. (Riwatar Abi Dunya dan Baihaqi)

      Begitulah penjelasan daripada yang Maha Pencipta. Rezeki tidak tunduk kepada usaha yang kita lakukan. Kita diwajibkan berikhtiar kerana ikhtiar itu perintah Allah. Dan kita dianugerahkan pahala apabila berikhtiar. Namun, bukan ikhtiar itu syarat bertambahnya rezeki. Usaha bukanlah penyebab mutlak rezeki bertambah kerana yang mutlak hanyalah ketentuan Allah. Kita berusaha kerana Allah wajibkan kita berusaha dan kita mendapat pahala apabila melakukan perintah Allah.

      Kita hendaklah terus berusaha dengan sungguh-sungguh kerana tidak pernah tahu apakah ketentuan Allah pada hari ini, esok dan lusa. Kita terus berusaha mengikut sebab-sebab yang difikirkan boleh menambah dan menjaga rezeki kerana begitulah fitrah hidup dunia ini. Setiap kejadian dan perubahan di dunia ini berjalan dengan sebab dan akibat. Dan di dalam al-Quran sudah ditunjukkan segala sebab yang boleh menambah dan memelihara rezeki kita.

      Amacam? Rasa teruja tak untuk mula amalkan semua formula di atas? Semoga ianya bermanfaat buat semua dan sila SHARE untuk manfaat bersama.

PS: Formula ini dipetik daripada buku MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI oleh FATHURI SALEHUDDIN.

Master Your Forex
Kelas Forex Untuk Newbie

Friday, September 21, 2018

Trader Seperti Abam Sado


Hai semua!!! Apa khabar? Moga semua dalam keadaan baik-baik aje. Tahukah anda seorang yang berbadan sado mesti mempunyai disiplin yang aaaaamat tinggi dan kerja yang saaaaangat kerassss? Ingat senang nak dapat badan macam gambar kat atas? Kalau tak exercise sehari sejam, jaga makan, tidur cukup, mana mungkin boleh dapat badan macam tu?

Selalu tak kita dengar kelas forex trade cara mudah? Trade santai-santai? Trade gaya malas? Betul memang bila dah mahir dalam trading semuanya jadi mudah dan santai-santai je. Pejam celik pejam celik dah siap analisis tak sampai 5 minit. Tapiiiiii... sebelum nak sampai kepada mudah dan santai-santai tu kita wajib kerja keras sampai keluar air mata darah. Tak boleh ada istilah malas dalam hidup kalau nak fahamkan betul-betul forex trading ni. Kena rajin belajar dan analisis chart.

So, samalah macam cerita badan sado tadi. Disiplin kena tinggi setinggi gunung kinabalu kalau nak kekal dalam dunia forex. Kalau disiplin ke laut china selatan alamatnya kena ngap dengan paus jela. Kenapa pentingnya disiplin dalam trading? Orang yang berdisiplin dalam trading boleh mengurangkan risiko gangguan emosi ketika trade kerana dia akan mengikut sistem, strategi dan SOP tanpa berkiblatkan nafsu serakah yang sentiasa tamak dalam mengejar keuntungan dalam trading.

Ibarat robot yang telah kita setkan arahan. Dia akan mengikut arahan kita tanpa banyak tanya kerana tidak mempunyai apa-apa emosi. Begitulah yang sewajibnya seorang trader perlu buat ketika trading kalau nak hidup lama dalam dunia forex ni. Jadi, sebagai trader kita wajib follow trading plan tanpa memikirkan tentang emosi. Hatta seorang pro trader kalau terganggu emosinya, dia juga boleh terduduk kerana emosi ialah sesuatu yang sangat subjektif.

Contohnya seorang pro trader yang memang sangat berdisplin dengan trading plannya. Suatu hari ada seorang berkata kepada dia, "Bro buat berapa minggu ni? Kitorang dapat 100ribu USD minggu ni". Ahaaaa, mulalah terfikir dalam kepala dia. Cis, kalau aku besarkan sikit lot ni boleh kejar diorang ni. Nampak tak bagaimana emosi kita boleh terganggu? Disiplin kita boleh tergugat dengan emosi yang mula membisik-bisik ke hati nurani ni lebih-lebih lagi kalau iman senipis kulit bawang.

Disiplin tak kan terbentuk dalam satu hari. Perlahan-lahan kita didik dia supaya menjadi satu tabiat atau ketagihan pada diri kita seperti ketagihnya orang pada rokok. Apabila kita berjaya menguasai disiplin dalam trading, maka secara automatiknya risiko kita dalam forex semakin berkurang. Kebanyakan loss yang melampau dalam trading adalah disebabkan oleh emosi yang tidak dapat dikawal terutamanya apabila mata melihat peluang untuk membuat duit lebih banyak daripada biasa.

Percalah, saya sendiripun kadang-kadang tertipu dengan emosi dan selalunya saya sendiri akan tewas kerana emosi. Jadi berjaga-jagalah dengan emosi masing-masing kerana emosi ini ialah musuh yang paling nyata kepada seorang trader. Lebih-lebih lagi jika di dalam emosi itu adanya hasutan syaitan yang direjam. hahahahaha...

FAREEZ MOHD SITH
KELAS FOREX UNTUK NEWBIE

Tuesday, August 7, 2018

Cara Entry Mudah Yakmat Nak Guna. Kau Pejam Mata 5 Saat Terus Siap

Hai, hari ini saya nak tunjukkan satu teknik yang boleh membantu akaun bank anda menggemoks sampai manager bank akan call tanya dari mana dapat duit. Hahahaha! Tapi, teknik ni tak sesuai untuk orang yang nak cetak duit cepat. Ini teknik santai-santai je. Sambil-sambil tunggu bini cari jalan pulang kat shopping mall, masa tu lah kita buat entry.


USDX

USDJPY
Tugas pertama anda ialah cuba perhatikan apakah persamaan di antara kedua pairs di atas?

Baiklah, kepada yang dah nampak persamaannya alhamdulillah. Kalau masih lagi terpinga-pinga dan terasa macam bodohnya lah aku ni tak jumpa persamaan lagi, jangan bimbang dan jangan risau sebab ini bukannya exam. Saja nak bagi otak yang beku tu cair sikit.

Pertama sekali saya nak anda semua tarik nafas dalam-dalam. Hembus nafas perlahan-lahan melalui hidung. Ulang sebanyak 3x. Siapa mengelat tak dapat keberkatan untuk ilmu hari ni. Hahahaha. Gurau je. Tapi part tarik nafas dan hembus tu memang saya suruh buat betul-betul. Why???

Sebab dalam trading kita perlu ada ketenangan tahap level wali. Barulah trading kita nanti tak ke laut cina selatan atau ke lautan hindi. Dapat sesuatu?

Hokey, sekarang kita masuk bab teknikal yang lebih tak masuk akal sebab bila dah faham semuanya nanti kita akan bercakap dalam hati, "Laaaaaaa, macam ni je ke? Kalau aku tau dari dulu lagi aku dah jadi jutawan!" Kahkahkahkah!

Cuba perhatikan pada gambar di atas. Lihat pada nombor 1 dan 2. Point itu ialah tempat di mana kita patut meletakkan TRENDLINE. Jadi, pada point 3 kita akan tunggu signal BUY untuk masuk ke dalam market. Pada gambar pertama kita dapat lihat Bullish Engulfing di point 3 dan pada gambar kedua pula ialah Hammer di point 3. Selepas point 3 muncul, kita akan meneruskan serangan di point 4 sehingga CEO broker terduduk kejap dan berfikir, siapa budak yang nak melingkupkan company aku ni. Hahahahaha!

Apa yang penting ialah signal BUY ini muncul semula tepat di atas trendline itu. Sedangkan trendline tu kita letakkan beberapa hari sebelumnya. Apa yang mengukuhkan lagi analisis ni seperti kukuhnya tembok besar cina ialah garisan horizontal yang berwarna merah tu yang dipanggil sebagai ZON SUPPORT. Apabila adanya signal buy di atas trendline dan di atas zon support, ini bakal mendatangkan hasil yang sangat mabelesssss kepada trader dan boleh membuat entry tanpa was-was.

Cuba lihat pada gambar di atas atau pada chart sebenar. Anda akan nampak harga pergi sehingga 100 pips. 100 pips darab $1 bersamaan $100. Kalau darab $10, anda akan dapat $1000 !!!

Amacam? Tak percaya? Boleh cuba di lain hari. Kalau rasa teknik ni tak sesuai dengan personaliti anda boleh abaikan je. Kalau rasa ia bermanfaat untuk orang lain, bolehla SHARE beramai-ramai.

MASTER YOUR FOREX
KELAS FOREX UNTUK BEGINNERS